Professionals vertrouwen

Op Koper

Koperen pannen zijn niet voor niets de eerste keus van sterrenkoks. Dankzij de uitstekende warmteverdeling van het metaal kunt u koken met de grootste precisie. Koper geleidt warmte 20 keer sneller dan roestvrij staal, ongeveer 8 keer beter dan gietijzer. 40% van de hele Olav pan is daarom gemaakt van puur koper.

Koper maakt het verschil in de keuken

Nauwkeurig

Koper geeft warmte snel door. Dit betekent dat de pan snel reageert op veranderingen in warmte. Hij warmt snel op en koelt ook snel weer af. Op die manier worden de fijnste sauzen of delicate ingrediënten tot in de perfectie gekookt.

Uniform

De eigenschappen van koper verdelen de warmte onmiddellijk naar de rand van de pan. Er zijn geen warmtevlekken, de gebakken spijzen zijn vrij zacht, eieren of pannenkoeken worden gelijkmatig geblancheerd.

Efficiënt

De Olav pan warmt meteen op. Vooral wanneer veel ingrediënten tegelijk worden bereid, is de snelle reactie van de pan op de warmte-instelling belangrijk om alle ingrediënten op elkaar af te stemmen.

De wetenschap achter Olav's 5-lagen materiaal

Het is makkelijk. Je pan is maar zo goed als het metaal dat gebruikt wordt. En het is geen geheim: koper is het materiaal met de beste warmtegeleiding en -verdeling. Om ervoor te zorgen dat Olav geschikt is voor dagelijks gebruik en toch licht in gewicht blijft, hebben we meer dan 1,5 jaar met een team van ingenieurs gewerkt aan de productie van het perfecte 5-lagenmateriaal. Dit is hoe de Olav pan in elkaar zit:

 


Roestvrij staal (0,3 mm)

Aluminium (0,3mm)

Koper (0,8 mm)

Aluminium (0,3mm)

Roestvrij staal (0,3 mm)

Koperen kern in een 5-lagen systeem

Roestvrij staal
0.3mm

De twee dunne buitenlagen van roestvrij staal maken van de Olav pan een echte alledaagse superheld:

De Olav pan blijft robuust en gemakkelijk schoon te maken, in tegenstelling tot een pan van zuiver koper. De Olav pan is geschikt voor inductie en kan in de vaatwasmachine of oven.

Koper
0.8mm

Zuiver koper vormt de middelste laag (40%) van het hele pan en garandeert dus een perfecte warmtegeleiding.

Koper garandeert nauwkeurig en gecontroleerd koken. Het slaat ook veel warmte op en koelt niet snel af wanneer koud voedsel op het oppervlak van de pan wordt gelegd.

 

Aluminium
0.3mm

Aluminium is ook een geniale warmtegeleider en tegelijkertijd licht van gewicht.

Het zorgt ervoor dat de Olav pan gemakkelijk te gebruiken is en brengt, als tussenlaag, de verschillende thermische eigenschappen van roestvrij staal en koper in evenwicht: zo komen luxe en functionaliteit samen.

Roestvrij staal
0.3mm

De twee dunne buitenlagen van roestvrij staal maken van de Olav pan een echte alledaagse superheld:

De Olav pan blijft robuust en gemakkelijk schoon te maken, in tegenstelling tot een pan van zuiver koper. De Olav pan is geschikt voor inductie en kan in de vaatwasmachine of oven.

Koper
0.8mm

Zuiver koper vormt de middelste laag (40%) van het hele potlichaam en garandeert dus een perfecte warmtegeleiding.

Koper garandeert nauwkeurig en gecontroleerd koken. Het slaat ook veel warmte op en koelt niet snel af wanneer koud voedsel op het oppervlak van de pan wordt gelegd.

Alluminio
0.3mm

Aluminium is ook een geniale warmtegeleider en tegelijkertijd licht van gewicht.

Het zorgt ervoor dat de Olav pan gemakkelijk te gebruiken is en brengt, als tussenlaag, de verschillende thermische eigenschappen van roestvrij staal en koper in evenwicht: zo komen luxe en functionaliteit samen.

De metgezel

20cm

De allrounder

26cm

De leider

30cm

De serveerpan

30cm

Topchefs vertrouwen op de koperen pan van Olav

Er is een reden waarom we koperen potten en pannen onmiddellijk associëren met de keuken van Michelin-sterren: professionele chef-koks kennen de uitzonderlijke warmtegeleidingseigenschappen van koper, dat is waarom koperen pannen nog steeds zo populair zijn in de keukens van de grote Michelin-sterrenrestaurants.

Waarom waarderen sterrenkoks koperen kookgerei?

In tegenstelling tot roestvrij staal geleidt koper de warmte 20 keer sneller (in vergelijking met gietijzer 8 keer) en efficiënter. 40% van de hele Olav pan is daarom gemaakt van zuiver koper.

Wanneer de temperatuur stijgt, absorbeert het koper de verandering direct en kan het die snel doorgeven aan het voedsel. Deze thermisch perfecte omstandigheden maken een uiterst precieze bereiding mogelijk.

De centrale koperen laag verdeelt de warmte-energie gelijkmatig over alle delen van de Olav pan vanaf het begin. Aangezien het vaak noodzakelijk is snel te koken zonder aan precisie in te boeten, vooral bij het koken met sterren, is de snelle en evenwichtige verdeling van de warmte hier een groot voordeel.

Hier ziet u een overzicht van de verschillende panmetalen en hun warmtegeleidingsvermogen:

Metaal

Warmtegeleidingsvermogenλ

Roestvrij staal

20

Gietijzer

80

Aluminium

236

Koper

401

Wat is het beste gebruik van een koperen pan?

De Olav koekenpan bereikt hoge baktemperaturen, zelfs bij een lage tot middelhoge warmte-inbreng, omdat deze de warmte zeer gemakkelijk overdraagt. Het is daarom bijzonder geschikt voor het dichtschroeien van vlees of groenten.

Omdat de warmte zelfs in fijne nuances nauwkeurig kan worden gedoseerd, is koper het beste gereedschap om delicate spijzen zoals eieren, pannenkoeken of vis tot op de millimeter nauwkeurig te bereiden.

In het algemeen maken de bijzondere thermische eigenschappen van de Olav pan deze geschikt voor bijna elk gerecht.

Zijn koperen pannen geschikt voor inductie?

Inductiekookplaten genereren een elektromagnetisch veld om warmte te geleiden. De materialen moeten dus ferromagnetisch zijn om een magnetiserend effect te creëren en de warmte te absorberen.

Koper alleen is te zacht en kan deze interactie niet ondergaan, daarom is puur koperen kookgerei niet geschikt voor inductie. Roestvrij staal heeft echter de beste eigenschappen voor een inductiekookplaat, vanwege de robuustheid waar dit metaal bekend om staat.

Met buitenlagen van roestvrij staal combineert de Olav pan de thermische eigenschappen van koper met de voordelen van een inductiekookplaat.

De juiste manier om koper kookgerei te gebruiken

Allereerst is zelfs een lage kookstand voldoende om de Olav pan goed te verhitten.

Zoals u gewend bent van roestvrijstalen of aluminium pannen, wilt u biefstuk en groenten op hoog vuur bereiden. Bij de Olav pan is dat echter niet nodig - integendeel: door de hoge warmtegeleiding kan de pan sneller oververhit raken, met kromtrekken tot gevolg.

Als u echter op een matig laag vuur bakt, zult u beloond worden met uitstekende braadresultaten. U zult op de lange termijn ook tijd en energie besparen door consequent op een lagere kookstand te koken.

Hoe maak je koperen pannen schoon?

Puur koperen kookgerei vergt veel zorg en reiniging. Ze roesten snel en moeten zorgvuldig met de hand worden schoongemaakt. Bij dagelijks gebruik is dit vermoeiend omdat de meeste mensen niet zoveel tijd willen besteden aan het schoonmaken van de pan.

In het 5-lagensysteem van de Olav pan is een roestvrijstalen coating de oplossing: roestvrij staal is uiterst robuust en gemakkelijk te reinigen. Omdat de centrale koperen laag volledig omgeven is door roestvrij staal, blijft de Olav pan gemakkelijk te reinigen en te onderhouden, kan deze in de vaatwasmachine en blijft hij een leven lang bij u.