Gecoate Olav pan
Ø 20cm

588 Recensies

Sold out

Gecoate Olav pan
Ø 26cm

588 Recensies

Sold out

Gecoate Olav pan
Ø 30cm

588 Recensies

Sold out

Gecoate Olav serveerpan
Ø 30cm

588 Recensies

Sold out

Producten

Koekenpan •

Ongecoate Olav pan
Ø 20cm

588 Recensies

Sold out

Ongecoate Olav pan
Ø 26cm

588 Recensies

Sold out

Ongecoate Olav pan
Ø 30cm

588 Recensies

Sold out

Ongecoate Olav serveerpan
Ø 30cm

588 Recensies

Sold out

Gecoate Olav pan
Ø 20cm

588 Recensies

Sold out

Gecoate Olav pan
Ø 26cm

588 Recensies

Sold out

Gecoate Olav pan
Ø 30cm

588 Recensies

Sold out

Gecoate Olav serveerpan
Ø 30cm

588 Recensies

Sold out

Auteur: Sara

Italiaan met een passie voor gastronomie. Een expert op het gebied van keukengerei.

Onze gids voor koekenpannen: alle nuttige tips

Bent u op zoek naar een nieuwe koekenpan of wilt u uw huidige set vernieuwen?
U kunt uw zoektocht eindelijk als beëindigd beschouwen!

Wij weten hoe moeilijk de zoektocht naar een nieuwe braadpan kan zijn! Zoveel verschillende soorten en materialen om te vergelijken. Maar welke pan is nu echt geschikt voor mij? Om deze vraag te beantwoorden hebben wij onze richtlijnen voor u opgesteld met alle belangrijke informatie die u moet weten voordat u een nieuwe koekenpan koopt.

Voor een snellere zoekactie kunt u rechtstreeks naar onze lijst aan het eind van het artikel gaan.

Onze gids voor de grote braadpan

Zoekt u een nieuwe pan of wilt u uw kookgerei upgraden?
Je zoektocht eindigt hier officieel!

Wij weten hoe verwarrend de enorme keuze aan soorten pannen, materialen en stijlen kan zijn, en hoe een overdaad aan informatie u kan overweldigen. Daarom hebben we in deze kookgids alle belangrijke informatie verzameld waarmee u rekening moet houden bij het winkelen voor pannen.

En als je haast hebt, ga dan meteen naar onze checklist aan het eind.

Wat maakt een goede koekenpan?

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag: het hangt af van wat u wilt koken en wat u nodig hebt.

Een van de belangrijkste aspecten is echter een goede warmtegeleiding. Een goede koekenpan warmt snel en gelijkmatig op en behoudt de warmte gedurende lange tijd. Dit is alleen mogelijk als het gemaakt is van materialen van hoge kwaliteit, maar daarover later meer in een apart hoofdstuk.

Voor sommige gerechten is ook een beklede pan nodig. Natuurlijk moet de coating robuust en van goede kwaliteit zijn, maar dit belet niet dat hij na verloop van tijd beschadigd raakt. Daarom kan het kiezen van een pan met een coating service een geweldige manier zijn om geld te besparen en het milieu te beschermen.

Tot slot, welke eigenschappen zoek ik in mijn koekenpan?

Wil ik mijn pan in de oven gebruiken en/of in de vaatwasser wassen? Hoeveel cm in diameter heb ik nodig? Voor hoeveel personen moet ik koken?

 

1. Wat zijn de verschillende soorten braadpannen?

Niet alle braadpannen zijn hetzelfde. De markt biedt een grote verscheidenheid aan modellen die passen bij verschillende recepten en voedingsmiddelen. Naast de klassiekers, die in geen enkele keuken mogen ontbreken, zijn er ook meer speciale braadpannen, ontworpen voor meer specifieke recepten.

Koekenpan of steelpan?

De koekenpan is de meest klassieke en meest gebruikte pan, bijna iedereen heeft er minstens één in zijn keuken. Dankzij het grote bodemoppervlak en de slechts 4 cm hoge rand is hij geschikt voor de bereiding van de meeste dagelijkse gerechten. Het lange handvat zorgt ervoor dat uw handen beschermd zijn en door de lage rand kan het voedsel meerdere keren worden omgedraaid.

De pan daarentegen heeft een veel hogere rand dan de normale pan. Dit maakt het bijzonder geschikt voor de bereiding van groentestoofpotten en gesmoorde gerechten.

Wok

De Wokpan brengt de voordelen van de oosterse keuken naar de westerse keuken. Hij heeft een hoge rand en een afgeplatte bodem, waardoor hij stabiel op de kookplaat blijft staan.

Het grote voordeel van de Wok is dat hij in staat is de smaken van Aziatische gerechten te reproduceren met zeer weinig vet. U kunt er gerechten mee bereiden die precies goed licht en krokant zijn, terwijl de natuurlijke smaak van het voedsel onaangetast blijft.  

Paella pan

De paella pan is groot, rond en heeft een bijzonder lage rand. Bij de bereiding van de rijst mag de pan niet dikker zijn dan 4 cm, vandaar dat de randen zo laag zijn gemaakt. Afhankelijk van de diameter kunnen verschillende porties Spaanse paella worden gemaakt.

Pan voor crêpes

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een pan die speciaal is ontworpen voor het maken van Franse crêpes. De rand is plat en maakt het mogelijk het (aanvankelijk vloeibare) beslag gemakkelijk uit te spreiden en om te keren. De crêpepan helpt niet alleen bij het maken van dit typisch Franse gerecht, maar kan ook worden gebruikt om omeletten en piadina's te maken.  

Vispan

De vispan is ellipsvormig en heeft een groot bodemoppervlak, waardoor hij perfect is voor het bereiden van hele vissen met kop en vinnen.  

Grillpan

Voor liefhebbers van grillen is dit de juiste pan. De gegroefde bodem zorgt voor uitstekende resultaten, net alsof ze op een zwoele zomerdag op de grill zijn bereid. Natuurlijk is de pan ook geschikt voor groenten! Courgettes, aubergines en nog veel meer kunnen gemakkelijk worden gegrild voor een goed en smakelijk resultaat. Vlees, vis en groenten krijgen een onvergelijkbaar aroma en een knapperig korstje. De grillpan is ook bestand tegen hoge temperaturen.

Welke van deze pannen heb je nodig in je keuken?

Over het algemeen bent u goed uitgerust met de eerste twee soorten braadpannen. Met een gewone koekenpan en een steelpan kunnen zelfs beginners nieuwe recepten uitproberen.  

Als u een meer gevorderde kok bent, zult u het zeker interessant vinden om traditionele oosterse recepten uit te proberen met de fantastische Wokpan, en uw keuken te vullen met Aziatische aroma's en smaken.

Professionals daarentegen kunnen er zeker over denken om te gaan koken met meer specifieke koekenpannen, zoals de crêpepan, viskoekenpan of grillpan.

Welke pan voor u geschikt is, hangt af van wat u graag kookt, uw dieet, de recepten die u wilt uitproberen en uw budget. Men mag echter nooit vergeten dat zelfs een eenvoudige pan, mits van hoge kwaliteit, aan veel van uw behoeften kan voldoen, waardoor u geweldige resultaten en heerlijke gerechten kunt bereiken.

2. Welke maat is het beste voor u?

Natuurlijk hangt dit ook af van wat er nodig is en voor hoeveel mensen u regelmatig moet koken.

Een alleenstaande kan toe met een pan met een diameter van 20 cm, maar een echtpaar of een groter gezin heeft een pan met een diameter van 24 tot 28 cm nodig. Koekenpannen met een diameter van meer dan 30 cm worden over het algemeen gebruikt in restaurants, omdat daarmee grote porties kunnen worden bereid.

In het algemeen is de standaardmaat van een braadpan 28 cm.

Bij ronde pannen wordt de maat aangegeven volgens de lengte van de diameter, die de afstand aangeeft tussen de ene rand van de pan en de andere, door het midden ervan.

3. Wat zijn de beste materialen voor braadpannen? Voor- en nadelen

We hebben het gehad over het type pan en de grootte ervan, maar nu moeten we ons bezighouden met een ander belangrijk kenmerk: het materiaal. Hieronder hebben wij de belangrijkste materialen voor u op een rijtje gezet en hun voor- en nadelen belicht.

Koperen pan

Koper is een hoogwaardig, edel en duurzaam materiaal. De belangrijkste eigenschappen zijn het hoge warmtegeleidingsvermogen, de gelijkmatige warmteverdeling en de grote gevoeligheid voor zelfs de kleinste temperatuurschommelingen. Met koper kunt u een gelijkmatig en nauwkeurig vuur krijgen. Van alle materialen die voor de vervaardiging van kookgerei worden gebruikt, heeft koper de beste thermische eigenschappen en zal het u nauwelijks teleurstellen.

Het materiaal is echter vrij zacht en gevoelig, het oxideert snel en is gevoelig voor krassen. Daarom is veel zorg nodig om uw pan lang mee te laten gaan. Bovendien is koper alleen niet geschikt voor inductie en zou het zowel kunnen reageren met het zuur in voedsel als kleine koperdeeltjes kunnen afgeven tijdens de bereiding van uw gerechten.

De beste combinatie is koper met roestvrij staal. Hierdoor wordt het robuuster, maar behoudt het zijn uitstekende geleidende eigenschappen.

Zoals reeds gezegd, is een pan van zuiver koper niet geschikt voor inductiekookplaten en kan hij alleen worden gebruikt op gaskookplaten. Positief is echter dat, door koper te mengen met andere materialen zoals roestvrij staal of aluminium, pannen ook kunnen worden ontworpen voor inductiekookplaten, met behoud van de onnavolgbare geleidende eigenschappen waartoe alleen koper in staat is.

Aluminium pan

Een goedkoop, lichtgewicht materiaal met goede thermische eigenschappen. Aluminium wordt echter nooit als zodanig gebruikt, omdat het reageert met voedsel en gemakkelijk vervormt. Het wordt gewoonlijk gebruikt in combinatie met een PTFE- of keramische coating.

Roestvrij stalen pan

Roestvrij staal is een van de meest robuuste materialen: hard, gemakkelijk te onderhouden en roest niet. Roestvrij staal heeft echter slechte warmtegeleidende eigenschappen, en daarom worden deze pannen meestal uitgerust met een aluminium of koperen kern, die de geleidende eigenschappen verbetert.

Pannen van (of bekleed met) roestvrij staal zijn geschikt voor alle soorten fornuizen (inclusief inductie), zijn zeer duurzaam en kunnen ook in de vaatwasmachine worden afgewassen.

Gietijzeren pan

Gietijzer is een materiaal dat zeer langzaam warmte geleidt, maar de warmte bijzonder goed kan vasthouden. Gietijzer is samengesteld uit ijzer, koolstof en een kleine hoeveelheid andere materialen. Om de warmte gelijkmatig te verdelen, moet de gietijzeren pan zeer dik zijn en duurt het bijgevolg veel langer om op te warmen.

 Gietijzeren pannen zijn bijzonder geschikt voor gerechten die op een hoog vuur worden bereid, omdat ze moeilijk afbreekbaar zijn. Bij een verkeerde behandeling zijn gietijzeren pannen echter vatbaar voor roest en barsten. Bovendien moet voorzichtig te werk worden gegaan omdat gietijzer ook gevoelig is voor voedingszuren.

Gietijzeren pannen zijn veelzijdig en uitstekend geschikt voor het braden en smoren van voedsel. Ze kunnen worden gebruikt op alle soorten fornuizen en in de oven. Tijdens het koken vormt zich op natuurlijke wijze een gelijkmatige laag, die fungeert als een antiaanbaklaag.

Pannen van koolstofstaal

Koolstofstalen pannen zijn relatief zwaar en het duurt even voor ze warm zijn en gelijkmatig garen.

Zij hebben echter een goede warmtecapaciteit. In het algemeen zijn ze sterker dan gietijzeren potten en bevatten ze minder koolstof, maar ze zijn geschikt voor de bereiding van soortgelijke gerechten en vereisen dezelfde zorg.

Smeedijzeren pannen

Een goedkoop en robuust materiaal met een goede warmtecapaciteit. Smeedijzeren kookgerei bevat nog minder koolstof dan koolstofstaal en gietijzeren kookgerei, roest en barst minder snel, maar heeft meer tijd nodig om op te warmen. Helaas zijn smeedijzeren potten nogal zwaar.

4. Vergelijking van kookgerei materialen: thermische geleidbaarheid

Warmtegeleidingsvermogen

Het warmtegeleidingsvermogen van een braadpan bepaalt het vermogen om warmte door te geven.

Hoe hoger de thermische geleidbaarheid, hoe sneller de pan opwarmt. Aangezien een gelijkmatige verspreiding van de warmte en een zekere gevoeligheid voor temperatuurveranderingen wenselijk is, is een hoge thermische geleidbaarheid belangrijk voor een goede garing van voedsel.

De thermische geleidbaarheid varieert sterk naargelang het materiaal. Hier is een overzicht van de verschillende metalen:

Materiaal

Geleidingsvermogen in W/m*K

Koper

386

Aluminium

220

Gietjzer

55

Koolstofstaal

36 - 54

Smeedijzer

59

Roestvrij staal

16

Bij het aflezen van deze waarden is het echter belangrijk te bedenken dat aluminium of koper gewoonlijk niet als zuiver materiaal voor kookgerei worden gebruikt, maar veeleer in combinatie met bijvoorbeeld roestvrij staal.

Om het warmtegeleidingsvermogen te beoordelen, moet derhalve de werkelijke samenstelling van het materiaal worden gecontroleerd.

Vergelijking van panmaterialen: warmtecapaciteit

In tegenstelling tot thermische geleidbaarheid beschrijft thermische capaciteit de warmte die in het materiaal is opgeslagen. Pannen of materialen met een hogere warmtecapaciteit doen er langer over om op te warmen, maar hebben bij verhitting een hoge inwendige energie. Daarom verliezen zij bij afnemende warmte langzamer hun temperatuur.

Deze capaciteit is evenredig met de massa van het materiaal. Aangezien bijvoorbeeld de warmtecapaciteit van gietijzer of koper 1,5 maal groter is dan die van aluminium, moet een aluminium pan 1,5 maal dikker zijn om dezelfde warmtecapaciteit te bereiken (bij dezelfde afmetingen).

IJzeren pannen, zoals gietijzeren pannen, hebben een hoge warmtecapaciteit en zijn bijzonder geschikt voor stoofpotten.

De beslissende maatstaf: thermische diffusie

In het algemeen zijn zowel warmtegeleidingsvermogen als warmtecapaciteit van cruciaal belang voor een gelijkmatige warmteverdeling. De mate van thermische diffusie geeft echter een duidelijke indicatie van hoe snel de warmte zich door de pan verspreidt.

Het wordt eenvoudig berekend door de warmtegeleidingswaarden te delen door de capaciteit. Volgens deze berekening presteren zuiver koper en aluminium beter dan roestvrij staal.

De beste combinaties van materialen

Koper en aluminium blijken de beste thermische eigenschappen te bezitten. Helaas zijn het zeer zachte, gevoelige materialen en reageren ze gemakkelijk met voedsel.

Deze materialen zijn ideaal in combinatie met roestvrij staal, dat bijzonder resistent is. Bij kookpannen met een kern van aluminium of koper wordt vaak een laag roestvrij staal toegevoegd. Op dit punt zijn de goede thermische geleidbaarheid en de lage reactiviteit van de materialen goed in evenwicht.

5. Gecoate of ongecoate pan?

Is het een kwestie van geloof? Nee, het is eigenlijk meer een kwestie van smaak en recept. In een goed uitgeruste keuken is er plaats voor zowel beklede als onbeklede pannen.

Pannen met een coating zijn geschikt om met weinig of geen vet te bakken, zonder dat er iets blijft kleven. Dit maakt gezond en licht koken mogelijk. De beklede pan is bijzonder geschikt voor visfilets, kipfilets, eiergerechten of pannenkoeken.

De pan zonder coating vereist het gebruik van vet (olie of boter) tijdens het koken. Het is ideaal voor alles wat gebakken moet worden: steaks, bijvoorbeeld, doen het bijzonder goed in ongepaneerde pannen.

Kortom, er is geen "goed" en "fout", maar het hangt af van persoonlijke voorkeur en het recept.

Coating voor pannen?

Het is onvermijdelijk dat bij regelmatig gebruik van de pan, vroeg of laat, krassen op het oppervlak ontstaan. Hoewel een zorgvuldige en nauwgezette verzorging dit proces kan vertragen, kan het niet worden vermeden.

Gelukkig zijn veel pannen tegenwoordig bekleedbaar! Dankzij coatingdiensten hoeft u nooit meer afscheid te nemen van uw geliefde pan. U kunt het gewoon opsturen naar de desbetreffende coatingdienst en het na een paar weken terugkrijgen. De kosten zijn echt minimaal, dus geen geld verspillen aan een nieuwe pan en minder afval voor het milieu!

6. Welke pan is geschikt voor uw kookplaat?

Het is altijd raadzaam de productinstructies te lezen om er zeker van te zijn dat de pan geschikt is voor uw fornuis. De meeste materialen zijn echter over het algemeen geschikt voor bijna elk type kookplaat.

Alles wat zeer hittebestendig is, kan op het gasfornuis worden gebruikt, dus vrijwel elk type pan. Voor de inductiekookplaat is het echter belangrijk dat de bodem "ijzerhoudend" is, d.w.z. gemaakt van legeringen met ijzer, zoals gietijzer en staal. U kunt dit testen door een magneet dicht bij de bodem van de pan te brengen, als hij blijft plakken dan is hij geschikt! De bodem van aluminium, keramiek, koper en andere non-ferromaterialen zijn niet geschikt voor inductie.

Alleen roestvrijstalen pannen met een platte bodem kunnen worden gebruikt voor glaskeramische kookplaten, d.w.z. koper, aluminium, gietijzer en ijzer zijn niet geschikt.

Klassieke panrecepten

Naast klassieke recepten zoals roerei, spiegelei of omelet, lukken ook pasta-, rijst-, gnocchi-, focaccia- en piadinagerechten heel goed, vooral in grotere pannen!

Wist je dat je ook een heerlijke salade kunt maken in een koekenpan? Ja, gefrituurde romaine sla!

En niet te vergeten de toetjes! Nee, niet alleen pannenkoeken, maar ook geroosterde amandelen, gebakken koekjes en kruimels kunnen allemaal in een pan worden gemaakt!

Gebruik de pan met zorg

Hoe gebruik ik een braadpan op de juiste manier? Uiteraard hangt het af van de kookplaat en het materiaal van de pan, maar ongecoate pannen zijn over het algemeen robuuster en goed bestand tegen hoge temperaturen.

Pannen met antiaanbaklaag vereisen iets meer zorg. Zorg ervoor dat u de coating niet bekrast met metalen bestek. Het is altijd beter om houten of siliconen lepels te gebruiken voor het omdraaien van voedsel in de pan.

Het grote voordeel van koekenpannen met antiaanbaklaag is dat ze kunnen worden gebakken met een minimum aan vet. Voor niet-gecoate pannen daarentegen moet olie of boter worden gebruikt om te voorkomen dat het voedsel aan de bodem blijft kleven. Voor het laatste zou ik waarschijnlijk een iets meer ervaren hand aanraden: brandwonden liggen om de hoek!

 

7. Hoe maak je de pan goed schoon?

Een goede reiniging draagt bij tot een lange levensduur van uw braadpan.

In principe zijn de meeste braadpannen vaatwasmachinebestendig, maar niet allemaal, dus wees voorzichtig en lees de gebruiksaanwijzing goed!

Met de hand schoonmaken is beslist de zachtste optie, vooral voor gecoate pannen. Na verloop van tijd kan de vaatwasser de buitenste laag van anti-aanbakpannen ruïneren.

Het is meestal voldoende de pan onmiddellijk na gebruik af te wassen met lauw water, een beetje afwasmiddel en een zachte spons. Gebruik in geval van kalkaanslag geen schuursponsjes, staalwol of agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien deze de coating kunnen beschadigen. In plaats daarvan laat u de pan weken en gebruikt u een zachte spons om de met water zacht geworden aanslag te verwijderen.  

Kruidenpannen

Pannen van staal, smeedijzer of gietijzer hebben een bijzondere eigenschap, namelijk dat zij een soort natuurlijk laagje vormen, het zogenaamde "patina".

Het "patina" is een antikleeflaag die ontstaat door de hitte van de olie en het materiaal waarvan de (ongecoate) pan is gemaakt. Het vormt zich als een film op het oppervlak en zorgt ervoor dat de pan tientallen jaren gebruikt kan worden.  

Er zijn twee methoden om deze coating te maken: bakken en koken op het fornuis. Het principe is hetzelfde: de pan moet worden bedekt met een dun laagje olie en vervolgens worden verhit.

De methode op het fornuis is sneller, de coating hecht langer, maar geeft veel rook. De ovenmethode veroorzaakt minder rook, maar duurt langer.

 

Procedure voor de oven methode:

Allereerst goed ventileren en alle ramen openzetten - zoals we al eerder zeiden zal deze procedure veel rook veroorzaken! De stappen zijn:

1. Maak de pan schoon, droog hem goed af en vet hem in met olie.


2. Zet de koekenpan op een geschikte kookplaat en zet hem op middelhoog vermogen (niet te hoog).


3. zodra de pan van kleur verandert en er rook verschijnt, de pan heen en weer bewegen zodat alle delen gelijkmatig worden verhit. Zodra de rook is gezakt, de pan van het vuur halen en laten afkoelen.


4. het proces duurt ongeveer 10 minuten, afhankelijk van het type fornuis.


5. voor een stevigere en meer gelijkmatige laag, herhaalt u de stappen verschillende keren.


Met de tijd en het gebruik zal het patina zich vanzelf ontwikkelen tijdens het koken.

 

Procedure voor de oven methode:

Deze methode vereist wat geduld. De stappen zijn:

1. Verwarm de oven voor op ongeveer 250° Celsius (boven en onder).


2. Reinig de pan (al was het maar met water en een spons) en droog hem goed af.


3. Smeer de hele pan in met olie en veeg af met een droge doek om een heel dun laagje te creëren.


4. laat de pan ongeveer een uur in de oven staan en laat hem dan afkoelen.


Wanneer de pan is afgekoeld, controleert u het oppervlak: als het nog kleverig is, is de operatie mislukt. Het kan zijn dat de oven niet heet genoeg was of dat de olielaag te dik was, zodat u de pan opnieuw in de oven moet zetten. Als de pan glad is, is de operatie geslaagd.

Natuurlijk kan het proces een- of tweemaal worden herhaald door meer lagen olie aan te brengen.

Alles brandt altijd aan in de koekenpan, wat moet ik doen?

Als u tijdens de bereiding steeds alles in uw roestvrijstalen pan laat aanbranden, kan dat verschillende oorzaken hebben:

1. te grondig schoonmaken - ja, u leest het goed. Koekenpannen zonder coating mogen niet worden afgewassen met afwasmiddelen, omdat deze de kruiderijen op de pannen kunnen verwijderen. Meestal wordt aanbevolen de pannen te reinigen door ze onmiddellijk na gebruik te drogen of ze te reinigen met zout en kokend water.

2. Voordat u het voedsel toevoegt, moet de olie heet zijn. Hoe weet je of de olie heet genoeg is? Als er een scheutje water in de pan sist, is hij op temperatuur!

8. Krassen op de coating: wat te doen?

Het is volkomen normaal dat de bekleding na verloop van tijd verslijt, een onvermijdelijk proces, zelfs bij de beste zorg.

Normaliter heeft lichte slijtage geen invloed op de functionaliteit. Aan de andere kant maakt ernstige beschadiging van de coating het koken moeilijk. Tegenwoordig zijn er bedrijven die klanten de mogelijkheid bieden hun braadpannen tegen een minimale vergoeding van een coating te voorzien. Daarom is het altijd beter om, voordat u een pan koopt, na te gaan of het bedrijf dit soort service biedt, zodat u niet om de paar jaar een nieuwe pan hoeft te kopen. Dankzij de coatingdienst kunt u geld besparen en het giftige afval in het milieu als gevolg van de verwijdering van oude pannen beperken.

9. Vlekken van de bodem van de pan verwijderen: wat helpt?

U kunt vlekken op de vloer verwijderen met een beetje afwasmiddel. Doe hiervoor gewoon water met een beetje afwasmiddel in de pan en laat het ongeveer een half uur staan.

Bij hardnekkig vuil kunnen vlekken worden verwijderd met azijn of geconcentreerd citroenzuur. Voor eenvoudige korstjes is het voldoende de azijn een half uur te laten inwerken en daarna met een sponsje schoon te maken. Voor hardnekkerige vlekken daarentegen kan men het beste twee vingers azijn in de pan koken gedurende een tiental minuten tot de schilfers vanzelf loskomen.

Dezelfde methoden werken ook voor het verwijderen van kalkvlekken, maar pas op dat u ze niet misbruikt op gecoate pannen, want die kunnen beschadigd raken.

10. Hoe reinig je verbrand vet?

Om aangebrand vet schoon te maken, kan het nuttig zijn het te bestrooien met bakpoeder en er een laagje zout met een paar scheutjes azijn op te doen. Laat het een paar minuten inwerken en wrijf het in met een sponsje. U kunt vlekken in de pan verwijderen met een beetje afwasmiddel.

SAMENVATTING: DE BELANGRIJKSTE DINGEN IN EEN PAAR WOORDEN


Waar moet je op letten als je een braadpan koopt? Hier volgt een samenvatting met de belangrijkste punten.

1. Welke pan heb je nodig?

Met een klassieke koekenpan en een bakplaat (iets hogere rand) bent u al heel goed uitgerust.

Kookliefhebbers kunnen ook overwegen een wokpan en een grill aan te schaffen.

Als je jezelf inmiddels als een expert beschouwt, kun je er ook nog voor kiezen een vispan of een crêpepan aan te schaffen.

2. Welk materiaal voor potten en pannen?

Als u precies, snel en gelijkmatig wilt koken, zouden wij koperen of aluminium pannen adviseren. Het beste is te kiezen voor een mix van materialen met roestvrij staal: zo blijft de pan gemakkelijk te hanteren en schoon te maken.

Als u op zoek bent naar een stevige pan voor stoofpotten, zult u waarschijnlijk blij zijn met een ijzeren pan. Gietijzeren pannen zijn daarentegen erg zwaar, maar ze blijven lang heet en zijn bijzonder hittebestendig.

3. Gecoat of ongecoat?

Pannen met een coating zijn uitstekend geschikt voor het gelijkmatig bakken van delicate, vetarme gerechten. Ze zijn een grote hulp in het dagelijks leven en tegenwoordig is het mogelijk om gecoate pannen te gebruiken.

Pannen zonder coating vereisen meer vet, maar roepen bijzonder sterke smaken op en zijn hittebestendiger.

4. Voor welke kookplaat?

Als u een inductiekookplaat hebt, moet u controleren of de pan gebruikt kan worden. In het algemeen kan elke pan worden gebruikt op andere soorten kookplaten, maar voor inductie moet je voorzichtiger zijn.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het beslist beter de fabrikant naar de productinformatie te vragen.

5. Voor hoeveel mensen?

Kook je alleen voor jezelf? Dan is 20 cm misschien genoeg. Maar als u voor het hele gezin kookt, kunt u het beste een pan van 28 of 30 cm kopen.

6. Vaatwasser en ovenbestendig?

Wilt u uw pan in de vaatwasser reinigen en/of in de oven gebruiken? Let op de instructies of vraag het uw leverancier.