Producten

Kookpan •

Olav Sauspan
Ø 16cm

588 Recensies

Sold out

Olav Kookpan
Ø 16cm

588 Recensies

Sold out

Olav Kookpan
Ø 20cm

588 Recensies

Sold out

Olav Kookpan
Ø 26cm

588 Recensies

Sold out

Kleine Helden
Ø 16|20cm

588 Recensies

Sold out

Alledaagse Helden
Ø 16|20|26cm

588 Recensies

Sold out

Grote Helden
Ø 16|16|20|26cm

588 Recensies

Sold out

Olav Sauspan Ø 16cm

588 Recensies

Sold out

Olav Kookpan Ø 16cm

588 Recensies

Sold out

Olav Kookpan Ø 20cm

588 Recensies

Sold out

Olav Kookpan Ø 26cm

588 Recensies

Sold out

Alles wat u moet weten over kookgerei

Niets werkt in de keuken zonder de juiste potten en pannen, dus wat is belangrijk bij de aankoop van een pot? Wat is het juiste model? Hoeveel pannen heb je eigenlijk nodig?

In dit artikel hebben wij al onze adviezen voor de aanschaf van een nieuwe pan voor u samengevat. U zult ook te weten komen hoe verschillende kooktechnieken werken, leuke recepten, hoe u een pan goed schoonmaakt en hoe u hem weggooit.

Als je haast hebt, ga dan meteen naar onze checklist aan het eind.

Auteur: Sara

Italiaan met een passie voor gastronomie. Een expert op het gebied van kookgerei.

Alles wat u moet weten over kookgerei

Niets werkt in de keuken zonder de juiste potten en pannen, dus wat is belangrijk bij de aankoop van een pot? Wat is het juiste model? Hoeveel potten heb je eigenlijk nodig?

In dit artikel hebben wij al onze adviezen voor de aanschaf van een nieuwe pot voor u samengevat. U zult ook te weten komen hoe verschillende kooktechnieken werken, leuke recepten, hoe u een pan goed schoonmaakt en hoe u hem weggooit.

Als je haast hebt, ga dan meteen naar onze checklist aan het eind.

Waar moet je op letten als je kookgerei koopt?

Of u nu uw keukenuitrusting wilt updaten of net zelf begint te experimenteren, voordat u overhaast de goedkoopste optie inslaat, moet u nadenken over een paar factoren, die wij u hier willen uitleggen.

De keuze voor de juiste pan of het juiste assortiment is beslist een individuele keuze en hangt af van vele persoonlijke aspecten.

Dat hangt in de eerste plaats af van uw kook- en eetgewoonten. Beginners en gelegenheidskoks worden meestal voorzien van basisuitrusting. Enthousiaste koks hebben meer nodig dan alleen pannen en moeten informeren naar meer gesofisticeerd kookgerei. Een goed begin om uit te vinden wat voor pan u nodig heeft, is een lijst te maken van uw favoriete gerechten.

 

1. Welke vorm en grootte moet de pot hebben?

De vorm en grootte zijn afhankelijk van de hoogte en de diameter van de pot. Terwijl een kleinere, ondiepe pan geschikt is voor het koken van eieren, zijn hogere, smallere potten geschikt voor bijvoorbeeld asperges of spaghetti.

De inhoud van een pot beschrijft hoeveel liter hij maximaal kan bevatten, maar geeft de vulling van de hoge rand weer, niet de hoeveelheid bruikbare vulling, die gewoonlijk aanzienlijk minder is. De werkelijke capaciteit hangt namelijk af van het soort bereiding: een pan van 5 liter kan bijvoorbeeld tot 4 liter worden gebruikt op een matig laag vuur, terwijl u hem beter tot 3 liter kunt vullen als u water moet koken.

De juiste capaciteit hangt af van welke gerechten moeten worden gekookt en voor hoeveel personen.

Bij het bepalen van de grootte van de bodem, moet u ervoor zorgen dat deze overeenkomt met uw kookoppervlak. Als de pan te klein is, gaat er energie verloren, en als de pan te groot is, wordt de warmte niet gelijkmatig verdeeld.

De gemiddelde diameter van de bodem is 20 cm, waarvan u een inhoud van ongeveer 4 liter kunt verwachten. Natuurlijk maakt het kopen van een set de beslissing gemakkelijker en bent u goed uitgerust met verschillende maten.

2. Welk materiaal is het beste voor uw pannen?

Het juiste materiaal is van cruciaal belang, niet alleen voor de kwaliteit van ons product, maar ook voor de bruikbaarheid ervan. Niet alle materialen zijn compatibel met elk type kookplaat en bieden verschillende voor- en nadelen.

Gietijzeren kookgerei

Gietijzer heeft een goed warmtegeleidingsvermogen en is een vrij dik materiaal. Hierdoor kan gietijzeren kookgerei tot hoge temperaturen worden verhit, met behoud van een gelijkmatige warmteverdeling.

Door de dikke bodem duurt het helaas even voordat gietijzeren kookgerei warm wordt. Daar staat echter tegenover dat ze de warmte lang vasthouden. Gietijzer is robuust en relatief bestand tegen insnijdingen en krassen. Hierdoor is zijn ze gemakkelijk schoon te maken en kunnen ze ook in de vaatwasmachine worden gewassen.

Aluminium pan

Aluminium kookgerei heeft een zeer goed warmtegeleidingsvermogen en houdt de warmte goed vast, zodat het voedsel na het koken nog lang warm blijft. Aluminium pannen zijn erg licht en hebben een antiaanbaklaag aan de binnenkant, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Het is echter zeer belangrijk ervoor te zorgen dat de coating van goede kwaliteit is.

Kookgerei van roestvrij staal

Roestvrij staal heeft vele belangrijke eigenschappen: het is roestvrij, hittebestendig, gemakkelijk schoon te maken en is geurneutraal, zodat de smaak tijdens het koken niet verandert.

Roestvast staal heeft echter een lage warmtegeleidingscoëfficiënt en het duurt daarom enige tijd voordat het volledig is opgewarmd. Daar staat tegenover dat de pan zijn temperatuur na het koken nog lang behoudt.

Geëmailleerde pan

Een geëmailleerde pan heeft gewoonlijk een ijzeren kern en een emaillaag. Het ijzer geeft deze pot de nodige warmtegeleiding, het email beschermt het materiaal tegen roest. Het emaille is voedselneutraal en kan in verschillende kleuren worden verwerkt. Dit maakt het bijzonder leuk en mooi om naar te kijken.

Helaas kunnen de grepen van geëmailleerde potten en pannen tijdens het koken snel oververhit raken, dus enige voorzichtigheid is geboden en grote temperatuurverschillen moeten worden vermeden (zoals afspoelen onder koud water onmiddellijk na het koken), anders kan de emaillaag barsten. Als het fornuis kleine krasjes heeft, is dit geen probleem, aangezien deze de functionaliteit van het fornuis niet beïnvloeden. Pas echter op voor diepere en ernstiger beschadigingen, glazuurspaanders mogen in geen geval worden ingeslikt.

Koperen pot


Koper is een hoogwaardig materiaal met het beste warmtegeleidingsvermogen. De warmte kan zeer snel worden geregeld en de pan is gevoelig voor elke kleine verandering in temperatuur. Daarom biedt het de optimale voorwaarden voor een heerlijke kookervaring.

Koper is echter een zeer gevoelig materiaal voor krassen en vervorming. Het schoonmaken moet met de hand gebeuren en met grote zorgvuldigheid.

.

[1] https://vegetarian-diaries.de/10-dinge-ueber-gusseisen-toepfe/

[2] https://www.toepfe.org/arten/aluguss/

[3] https://vegetarian-diaries.de/10-dinge-ueber-edelstahl-toepfe/

[4] https://vegetarian-diaries.de/10-dinge-ueber-emaille-toepfe/

[5] https://vegetarian-diaries.de/10-dinge-ueber-kuepfer-toepfe/

3. Gecoat of ongecoat?

De coating heeft het praktische voordeel dat het voedsel niet verbrandt (of althans niet zo snel), dat het kan worden gekookt zonder vet toe te voegen en dat het gemakkelijker schoon te maken is omdat het voedsel niet aan de bodem blijft kleven. Het schoonmaken moet echter zorgvuldiger en voorzichtiger gebeuren: het is beter ze met de hand schoon te maken en tijdens het koken houten lepels te gebruiken om te voorkomen dat de coating wordt verpest.

4. Welke pannen zijn ovenbestendig?

Over het algemeen is metalen kookgerei geschikt voor de oven. Het smeltpunt van gietijzer, roestvrij staal, koper of aluminium ligt veel hoger dan de temperaturen in een oven. Keramisch glas of aardewerk kan in de oven worden gebruikt, maar men moet zich ervan bewust zijn dat grote temperatuurschommelingen kunnen leiden tot het breken van het materiaal.

Er moet dus aandacht worden besteed aan de hittebestendigheid (250 à 300°C) van de pan.

Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor gebruik in de oven, omdat ze enerzijds bestand zijn tegen zeer hoge temperaturen en anderzijds de warmte binnenin gelijkmatig verdelen.

Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de handvatten van de pan hittebestendig zijn. Bij kookgerei van roestvrij staal, bijvoorbeeld, moeten de handgrepen ook van roestvrij staal zijn of, als alternatief, van hittebestendige kunststof.

Wees voorzichtig wanneer u een roestvrij stalen pan in de oven gebruikt: het metalen oppervlak kan verkleuren, en het recept kan gemakkelijker verbranden.

Uiteraard is de eerste regel altijd het etiket te controleren of te kijken of er symbolen op de pan staan die aangeven dat hij geschikt is voor de oven.

Zet in geen geval pannen met plastic of houten handvatten in de oven, aangezien het plastic zal smelten en het hout zal verkolen.

5. Welke pan heb je nodig? Beter een set?

Of het de moeite loont te investeren in een set goede pannen hangt af van welke gerechten en in welke mate u wilt koken. In de professionele keuken en ook voor de liefhebber kunnen pannensets een goede oplossing zijn. Als u rechtstreeks een set koopt, zullen alle producten van dezelfde kwaliteit zijn en zal het gemakkelijker zijn om het koken te beheren, aangezien ze allemaal dezelfde behandeling vereisen. Een set pannen kan ook de juiste keuze zijn wanneer u uw keuken voor het eerst uitrust: zo bent u zeker van uniforme potten en pannen voor verschillende gerechten en porties, terwijl u toch een beetje bespaart op kwantumkortingen (indien van toepassing).

Natuurlijk moet u ook uw eigen eetgewoonten onder de loep nemen: voor hoeveel mensen kookt u? Wat zijn de meest bereide gerechten? Welke factoren (ovenbestendig, geschikt voor inductie, enz.) zijn voor mij belangrijk in mijn keuken?

6. De belangrijkste technieken met uw pannen

Uw pan is geschikt voor verschillende kooktechnieken en kan meer dan alleen water aan de kook brengen.

Bakken in een pan (1)

Je hebt niet per se een friteuse nodig om te frituren. Zelfs patat, donuts en dergelijke kunnen in een pan worden gebakken - zonder spatten!

Hiervoor hebt u een geschikte olie nodig: koudgeperste en geraffineerde plantaardige oliën, kokos- of palmvet en boter (het frituren zal zwaarder zijn maar een boterachtige nasmaak hebben). Vetten bereiken geen kookpunt, maar wel het zogenaamde rookpunt. Voor oliën ligt het rookpunt rond 200°C, terwijl dat voor boter rond 150°C ligt. Bij het frituren is het daarom belangrijk de temperatuur onder het rookpunt te houden.

Als u wat "gezonder" wilt bakken, gebruik dan oliën met ten minste 60% enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Daarbij is het belangrijk dat de pan een grote inhoud heeft (4-5 liter) en een hoge rand heeft om spatten te voorkomen. Beknibbel niet op het vet - gefrituurd eten moet drijven!

De temperatuur, 160 tot 175°C wordt aanbevolen, maar in geen geval hoger dan 180°C, anders zal het voedsel aan de buitenkant verbranden en rauw blijven aan de binnenkant.

Om spatten te voorkomen, moet de olie langzaam worden verhit. Om te zien of de olie de juiste temperatuur heeft, kunt u de tandenstokertest doen: doop een tandenstoker in de olie en als er belletjes opstijgen, is de olie heet genoeg.

Het is het beste om kleine hoeveelheden tegelijk te bakken, zodat de olie niet te veel afkoelt en u een papperig beslag krijgt, en niet langer te bakken dan nodig is. De maximale frituurtijd is 10 minuten, maar voor churros bijvoorbeeld hebt u maar ongeveer twee minuten nodig en voor gebakken vis vijf.

Laat ten slotte uw beignets goed uitlekken en dep ze droog met een stukje papier om overtollige olie te absorberen. U kunt de frituurolie verschillende keren gebruiken, zolang hij nog goed is. U kunt dat aflezen aan de geur en de consistentie: als het viskeus is of een verbrande geur heeft, moet het worden weggegooid. Belangrijk: olie mag niet door de gootsteen worden gegoten, want dat leidt niet alleen tot een verstoring van het natuurlijke mariene milieu, maar maakt ook gewassen en drinkwaterputten onbruikbaar en vernielt uw leidingen.

Solderen in de pot

Het smoren bestaat uit twee opeenvolgende stappen. Eerst wordt het voedsel in heet vet geroosterd in een open pan en vervolgens gekookt met toevoeging van vloeistof (wijn, azijn of water). De vloeistof creëert stoom en helpt het kookproces. Smoren vereist hittebestendig vet en een pan met een deksel.

 

 

Conserven maken in een pot (2)

Voor het inblikken is geen specifieke uitrusting nodig: een pot, conservenpotten, een potrek en water. Allereerst moet u de potten steriliseren door ze in kokend water te koken. Bereid vervolgens het fruit volgens het recept (puree of stukjes) en doe ze in de potjes, waarbij u een marge van 6 mm laat voor gepureerd fruit en 1,3 cm voor stukjes. Voeg in de steelpan het rooster toe (zodat de potten de bodem van de pan niet raken) en breng het water aan de kook. Voeg vervolgens de gesloten potten toe en zorg ervoor dat het water ten minste enkele centimeters boven het deksel staat. Laat zo lang koken als het recept aangeeft en haal de potten er dan met een tang uit. Laat 12-24 uur bij kamertemperatuur afkoelen en rusten, zodat de potten de tijd hebben om af te sluiten.

 

[1] https://www.simply-yummy.de/blog/frittieren-im-topf

[2] https://www.wurzelwerk.net/2019/06/30/einkochen-im-topf/

 

7. Hoe maak je een pot schoon?

Is je pot aangebrand? Je hoeft er niet meteen vanaf te komen, er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunnen helpen.

U kunt azijn, citroenzuur, afwasmiddel, zuiveringszout, cola of zout gebruiken.

Om te behandelen met azijn, meng het 1:3 met water en giet het in de pot, zodat de verbrande korst volledig bedekt is. Verwarm vervolgens de pan tot het water begint te koken en zet het vuur uit. Laat het 15-20 minuten weken, het residu zal vanzelf oplossen.

De procedure met citroenzuur is ongeveer hetzelfde. Gebruik ongeveer 20 gram citroenzuur met water, breng het aan de kook en laat het 10 minuten staan. Dan afspoelen.

Hetzelfde geldt voor afwasmiddel: bedek de verbrande resten met water, voeg een beetje afwasmiddel toe en breng het mengsel aan de kook. Uitschakelen, laten afkoelen en afspoelen.

Baking soda en bakpoeder werken op dezelfde manier.

Laat de cola een nacht weken. De volgende pan is de pot gemakkelijk schoon te maken.

Een noodoplossing is schoonmaken met zout: bedek het aangebrande voedsel met water en voeg twee eetlepels zout toe. Breng het aan de kook, laat het afkoelen en maak dan de pan schoon met een spons.

8. Welke pan is geschikt voor inductie?

In de regel moet het kookgerei vergezeld gaan van een symbool of een etiket van de fabrikant, aan de hand waarvan kan worden vastgesteld of het kookgerei (of de set kookgerei) geschikt is voor inductie. Het wordt vaak speciaal geëtiketteerd als inductiekookgerei.

In het algemeen moet de pan echter magnetische onderdelen hebben van ijzer of een speciale magnetische basis.

Pannen van gietijzer en geëmailleerd staal zijn geschikt voor inductie. Zuiver aluminium, roestvrij staal en koper daarentegen niet. Vaak wordt echter een ferromagnetische laag toegevoegd aan de bodem van deze pannen, zodat ze ook op inductiekookplaten kunnen worden gebruikt.

Hoewel het altijd het beste is om aan de hand van het etiket of het symbool na te gaan of de pan geschikt is voor inductie, kunt u de geschiktheid van de pan testen met een eenvoudige test: breng een magneet dicht bij de bodem van de pan. Als de magneet aan de bodem van de pan blijft kleven, is deze "ijzerhoudend" en geschikt voor inductie.

Let op de grootte: als de pan te klein is en de inductiekookplaat niet volledig bedekt, kan het magnetische veld zich buiten de pan verspreiden, waardoor de kookplaat zichzelf uitschakelt. Als de pan groter is dan de kookplaat, duurt het opwarmingsproces langer en wordt het voedsel niet gelijkmatig gaar.

9. Wanneer moet ik een pot weggooien?

Voordat u uw pot weggooit, moet u overwegen of hij gewoon kan worden schoongemaakt of dat u hem beter kunt weggooien. Hoe minder afval er is, hoe beter, en zolang de pot kan worden gebruikt, moet hij niet worden weggegooid.

Vuilafzetting is geen reden om de pot weg te gooien, het meeste kan nog worden gereinigd met de huismethodes die we hierboven hebben samengevat.

Uw pan wordt onbruikbaar als bijvoorbeeld de coating zwaar beschadigd is en er geen geschikte coatingdienst is. U zou dit merken als u voortdurend uw voedsel hoort aanbranden, als de bodem moeilijk schoon te maken is of erg ruw is. Als het metaal vervormd is, de handvatten gebroken of het materiaal roestig, dan is de pan onbruikbaar en moet u hem weggooien, maar om giftig afval in het milieu te vermijden, is het altijd beter om hem naar een recyclingcentrum te brengen.

10. Checklist: de belangrijkste dingen

- Welke pan is de juiste? Hoeveel en welke pannen heb je nodig in je keuken? Het hangt allemaal af van uw eetgewoonten (wat u hoofdzakelijk kookt en voor hoeveel personen).

- Er zijn pannen van verschillende materialen: gietijzer, gegoten aluminium, roestvrij staal, email of koper. Zij verschillen in hun warmtegeleidingsvermogen en gevoeligheid.

- Metalen pannen zijn meestal geschikt voor de oven. Let echter op de handgrepen: in geen geval mag plastic of hout in de oven worden gebruikt.

- Een gecoate pan heeft het voordeel dat het voedsel niet blijft kleven en aanbrandt. Aan de andere kant moet je wat voorzichtiger zijn met de verzorging.

- Pannen met een magnetische bodem zijn geschikt voor inductie. Let ook op de instructies van de fabrikant.

- Met een klassieke braadpan en een braadslede (iets hogere rand) bent u al heel goed uitgerust.

- Kookliefhebbers kunnen ook overwegen een wokpan en een grillpan aan te schaffen.

- Als specialist bent u voorbereid op elk gerecht met een vis-, biefstuk- of crêpepan.

1. Welke vorm en grootte moet de pot hebben?

De vorm en grootte zijn afhankelijk van de hoogte en de diameter van de pot. Terwijl een kleinere, ondiepe pan geschikt is voor het koken van eieren, zijn hogere, smallere potten geschikt voor bijvoorbeeld asperges of spaghetti.

De inhoud van een pot beschrijft hoeveel liter hij maximaal kan bevatten, maar geeft de vulling van de hoge rand weer, niet de hoeveelheid bruikbare vulling, die gewoonlijk aanzienlijk minder is. De werkelijke capaciteit hangt namelijk af van het soort bereiding: een pan van 5 liter kan bijvoorbeeld tot 4 liter worden gebruikt op een matig laag vuur, terwijl u hem beter tot 3 liter kunt vullen als u water moet koken.

De juiste capaciteit hangt af van welke gerechten moeten worden gekookt en voor hoeveel personen.

Bij het bepalen van de grootte van de bodem, moet u ervoor zorgen dat deze overeenkomt met uw kookoppervlak. Als de pan te klein is, gaat er energie verloren, en als de pan te groot is, wordt de warmte niet gelijkmatig verdeeld.

De gemiddelde diameter van de bodem is 20 cm, waarvan u een inhoud van ongeveer 4 liter kunt verwachten. Natuurlijk maakt het kopen van een set de beslissing gemakkelijker en bent u goed uitgerust met verschillende maten.

2. Welk materiaal is het beste voor uw pannen?

Het juiste materiaal is van cruciaal belang, niet alleen voor de kwaliteit van ons product, maar ook voor de bruikbaarheid ervan. Niet alle materialen zijn compatibel met elk type kookplaat en bieden verschillende voor- en nadelen.

Gietijzeren kookgerei

Gietijzer heeft een goed warmtegeleidingsvermogen en is een vrij dik materiaal. Hierdoor kan gietijzeren kookgerei tot hoge temperaturen worden verhit, met behoud van een gelijkmatige warmteverdeling.

Door de dikke bodem duurt het helaas even voordat gietijzeren kookgerei warm wordt. Daar staat echter tegenover dat ze de warmte lang vasthouden. Gietijzer is robuust en relatief bestand tegen insnijdingen en krassen. Hierdoor is zijn ze gemakkelijk schoon te maken en kunnen ze ook in de vaatwasmachine worden gewassen.

Aluminium pan

Aluminium kookgerei heeft een zeer goed warmtegeleidingsvermogen en houdt de warmte goed vast, zodat het voedsel na het koken nog lang warm blijft. Aluminium pannen zijn erg licht en hebben een antiaanbaklaag aan de binnenkant, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Het is echter zeer belangrijk ervoor te zorgen dat de coating van goede kwaliteit is.

Kookgerei van roestvrij staal

Roestvrij staal heeft vele belangrijke eigenschappen: het is roestvrij, hittebestendig, gemakkelijk schoon te maken en is geurneutraal, zodat de smaak tijdens het koken niet verandert.

Roestvast staal heeft echter een lage warmtegeleidingscoëfficiënt en het duurt daarom enige tijd voordat het volledig is opgewarmd. Daar staat tegenover dat de pan zijn temperatuur na het koken nog lang behoudt.

Geëmailleerde pan

Een geëmailleerde pan heeft gewoonlijk een ijzeren kern en een emaillaag. Het ijzer geeft deze pot de nodige warmtegeleiding, het email beschermt het materiaal tegen roest. Het emaille is voedselneutraal en kan in verschillende kleuren worden verwerkt. Dit maakt het bijzonder leuk en mooi om naar te kijken.

Helaas kunnen de grepen van geëmailleerde potten en pannen tijdens het koken snel oververhit raken, dus enige voorzichtigheid is geboden en grote temperatuurverschillen moeten worden vermeden (zoals afspoelen onder koud water onmiddellijk na het koken), anders kan de emaillaag barsten. Als het fornuis kleine krasjes heeft, is dit geen probleem, aangezien deze de functionaliteit van het fornuis niet beïnvloeden. Pas echter op voor diepere en ernstiger beschadigingen, glazuurspaanders mogen in geen geval worden ingeslikt.

Koperen pot


Koper is een hoogwaardig materiaal met het beste warmtegeleidingsvermogen. De warmte kan zeer snel worden geregeld en de pan is gevoelig voor elke kleine verandering in temperatuur. Daarom biedt het de optimale voorwaarden voor een heerlijke kookervaring.

Koper is echter een zeer gevoelig materiaal voor krassen en vervorming. Het schoonmaken moet met de hand gebeuren en met grote zorgvuldigheid.

.

[1] https://vegetarian-diaries.de/10-dinge-ueber-gusseisen-toepfe/

[2] https://www.toepfe.org/arten/aluguss/

[3] https://vegetarian-diaries.de/10-dinge-ueber-edelstahl-toepfe/

[4] https://vegetarian-diaries.de/10-dinge-ueber-emaille-toepfe/

[5] https://vegetarian-diaries.de/10-dinge-ueber-kuepfer-toepfe/

3. Gecoat of ongecoat?

De coating heeft het praktische voordeel dat het voedsel niet verbrandt (of althans niet zo snel), dat het kan worden gekookt zonder vet toe te voegen en dat het gemakkelijker schoon te maken is omdat het voedsel niet aan de bodem blijft kleven. Het schoonmaken moet echter zorgvuldiger en voorzichtiger gebeuren: het is beter ze met de hand schoon te maken en tijdens het koken houten lepels te gebruiken om te voorkomen dat de coating wordt verpest.

4. Welke pannen zijn ovenbestendig?

Over het algemeen is metalen kookgerei geschikt voor de oven. Het smeltpunt van gietijzer, roestvrij staal, koper of aluminium ligt veel hoger dan de temperaturen in een oven. Keramisch glas of aardewerk kan in de oven worden gebruikt, maar men moet zich ervan bewust zijn dat grote temperatuurschommelingen kunnen leiden tot het breken van het materiaal.

Er moet dus aandacht worden besteed aan de hittebestendigheid (250 à 300°C) van de pan.

Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor gebruik in de oven, omdat ze enerzijds bestand zijn tegen zeer hoge temperaturen en anderzijds de warmte binnenin gelijkmatig verdelen.

Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de handvatten van de pan hittebestendig zijn. Bij kookgerei van roestvrij staal, bijvoorbeeld, moeten de handgrepen ook van roestvrij staal zijn of, als alternatief, van hittebestendige kunststof.

Wees voorzichtig wanneer u een roestvrij stalen pan in de oven gebruikt: het metalen oppervlak kan verkleuren, en het recept kan gemakkelijker verbranden.

Uiteraard is de eerste regel altijd het etiket te controleren of te kijken of er symbolen op de pan staan die aangeven dat hij geschikt is voor de oven.

Zet in geen geval pannen met plastic of houten handvatten in de oven, aangezien het plastic zal smelten en het hout zal verkolen.

5. Welke pan heb je nodig? Beter een set?

Of het de moeite loont te investeren in een set goede pannen hangt af van welke gerechten en in welke mate u wilt koken. In de professionele keuken en ook voor de liefhebber kunnen pannensets een goede oplossing zijn. Als u rechtstreeks een set koopt, zullen alle producten van dezelfde kwaliteit zijn en zal het gemakkelijker zijn om het koken te beheren, aangezien ze allemaal dezelfde behandeling vereisen. Een set pannen kan ook de juiste keuze zijn wanneer u uw keuken voor het eerst uitrust: zo bent u zeker van uniforme potten en pannen voor verschillende gerechten en porties, terwijl u toch een beetje bespaart op kwantumkortingen (indien van toepassing).

Natuurlijk moet u ook uw eigen eetgewoonten onder de loep nemen: voor hoeveel mensen kookt u? Wat zijn de meest bereide gerechten? Welke factoren (ovenbestendig, geschikt voor inductie, enz.) zijn voor mij belangrijk in mijn keuken?

6. De belangrijkste technieken met uw pannen

Uw pan is geschikt voor verschillende kooktechnieken en kan meer dan alleen water aan de kook brengen.

Bakken in een pan (1)

Je hebt niet per se een friteuse nodig om te frituren. Zelfs patat, donuts en dergelijke kunnen in een pan worden gebakken - zonder spatten!

Hiervoor hebt u een geschikte olie nodig: koudgeperste en geraffineerde plantaardige oliën, kokos- of palmvet en boter (het frituren zal zwaarder zijn maar een boterachtige nasmaak hebben). Vetten bereiken geen kookpunt, maar wel het zogenaamde rookpunt. Voor oliën ligt het rookpunt rond 200°C, terwijl dat voor boter rond 150°C ligt. Bij het frituren is het daarom belangrijk de temperatuur onder het rookpunt te houden.

Als u wat "gezonder" wilt bakken, gebruik dan oliën met ten minste 60% enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Daarbij is het belangrijk dat de pan een grote inhoud heeft (4-5 liter) en een hoge rand heeft om spatten te voorkomen. Beknibbel niet op het vet - gefrituurd eten moet drijven!

De temperatuur, 160 tot 175°C wordt aanbevolen, maar in geen geval hoger dan 180°C, anders zal het voedsel aan de buitenkant verbranden en rauw blijven aan de binnenkant.

Om spatten te voorkomen, moet de olie langzaam worden verhit. Om te zien of de olie de juiste temperatuur heeft, kunt u de tandenstokertest doen: doop een tandenstoker in de olie en als er belletjes opstijgen, is de olie heet genoeg.

Het is het beste om kleine hoeveelheden tegelijk te bakken, zodat de olie niet te veel afkoelt en u een papperig beslag krijgt, en niet langer te bakken dan nodig is. De maximale frituurtijd is 10 minuten, maar voor churros bijvoorbeeld hebt u maar ongeveer twee minuten nodig en voor gebakken vis vijf.

Laat ten slotte uw beignets goed uitlekken en dep ze droog met een stukje papier om overtollige olie te absorberen. U kunt de frituurolie verschillende keren gebruiken, zolang hij nog goed is. U kunt dat aflezen aan de geur en de consistentie: als het viskeus is of een verbrande geur heeft, moet het worden weggegooid. Belangrijk: olie mag niet door de gootsteen worden gegoten, want dat leidt niet alleen tot een verstoring van het natuurlijke mariene milieu, maar maakt ook gewassen en drinkwaterputten onbruikbaar en vernielt uw leidingen.

Solderen in de pot

Het smoren bestaat uit twee opeenvolgende stappen. Eerst wordt het voedsel in heet vet geroosterd in een open pan en vervolgens gekookt met toevoeging van vloeistof (wijn, azijn of water). De vloeistof creëert stoom en helpt het kookproces. Smoren vereist hittebestendig vet en een pan met een deksel.

 

 

Conserven maken in een pot (2)

Voor het inblikken is geen specifieke uitrusting nodig: een pot, conservenpotten, een potrek en water. Allereerst moet u de potten steriliseren door ze in kokend water te koken. Bereid vervolgens het fruit volgens het recept (puree of stukjes) en doe ze in de potjes, waarbij u een marge van 6 mm laat voor gepureerd fruit en 1,3 cm voor stukjes. Voeg in de steelpan het rooster toe (zodat de potten de bodem van de pan niet raken) en breng het water aan de kook. Voeg vervolgens de gesloten potten toe en zorg ervoor dat het water ten minste enkele centimeters boven het deksel staat. Laat zo lang koken als het recept aangeeft en haal de potten er dan met een tang uit. Laat 12-24 uur bij kamertemperatuur afkoelen en rusten, zodat de potten de tijd hebben om af te sluiten.

 

[1] https://www.simply-yummy.de/blog/frittieren-im-topf

[2] https://www.wurzelwerk.net/2019/06/30/einkochen-im-topf/

 

7. Hoe maak je een pot schoon?

Is je pot aangebrand? Je hoeft er niet meteen vanaf te komen, er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunnen helpen.

U kunt azijn, citroenzuur, afwasmiddel, zuiveringszout, cola of zout gebruiken.

Om te behandelen met azijn, meng het 1:3 met water en giet het in de pot, zodat de verbrande korst volledig bedekt is. Verwarm vervolgens de pan tot het water begint te koken en zet het vuur uit. Laat het 15-20 minuten weken, het residu zal vanzelf oplossen.

De procedure met citroenzuur is ongeveer hetzelfde. Gebruik ongeveer 20 gram citroenzuur met water, breng het aan de kook en laat het 10 minuten staan. Dan afspoelen.

Hetzelfde geldt voor afwasmiddel: bedek de verbrande resten met water, voeg een beetje afwasmiddel toe en breng het mengsel aan de kook. Uitschakelen, laten afkoelen en afspoelen.

Baking soda en bakpoeder werken op dezelfde manier.

Laat de cola een nacht weken. De volgende pan is de pot gemakkelijk schoon te maken.

Een noodoplossing is schoonmaken met zout: bedek het aangebrande voedsel met water en voeg twee eetlepels zout toe. Breng het aan de kook, laat het afkoelen en maak dan de pan schoon met een spons.

8. Welke pan is geschikt voor inductie?

In de regel moet het kookgerei vergezeld gaan van een symbool of een etiket van de fabrikant, aan de hand waarvan kan worden vastgesteld of het kookgerei (of de set kookgerei) geschikt is voor inductie. Het wordt vaak speciaal geëtiketteerd als inductiekookgerei.

In het algemeen moet de pan echter magnetische onderdelen hebben van ijzer of een speciale magnetische basis.

Pannen van gietijzer en geëmailleerd staal zijn geschikt voor inductie. Zuiver aluminium, roestvrij staal en koper daarentegen niet. Vaak wordt echter een ferromagnetische laag toegevoegd aan de bodem van deze pannen, zodat ze ook op inductiekookplaten kunnen worden gebruikt.

Hoewel het altijd het beste is om aan de hand van het etiket of het symbool na te gaan of de pan geschikt is voor inductie, kunt u de geschiktheid van de pan testen met een eenvoudige test: breng een magneet dicht bij de bodem van de pan. Als de magneet aan de bodem van de pan blijft kleven, is deze "ijzerhoudend" en geschikt voor inductie.

Let op de grootte: als de pan te klein is en de inductiekookplaat niet volledig bedekt, kan het magnetische veld zich buiten de pan verspreiden, waardoor de kookplaat zichzelf uitschakelt. Als de pan groter is dan de kookplaat, duurt het opwarmingsproces langer en wordt het voedsel niet gelijkmatig gaar.

9. Wanneer moet ik een pot weggooien?

Voordat u uw pot weggooit, moet u overwegen of hij gewoon kan worden schoongemaakt of dat u hem beter kunt weggooien. Hoe minder afval er is, hoe beter, en zolang de pot kan worden gebruikt, moet hij niet worden weggegooid.

Vuilafzetting is geen reden om de pot weg te gooien, het meeste kan nog worden gereinigd met de huismethodes die we hierboven hebben samengevat.

Uw pan wordt onbruikbaar als bijvoorbeeld de coating zwaar beschadigd is en er geen geschikte coatingdienst is. U zou dit merken als u voortdurend uw voedsel hoort aanbranden, als de bodem moeilijk schoon te maken is of erg ruw is. Als het metaal vervormd is, de handvatten gebroken of het materiaal roestig, dan is de pan onbruikbaar en moet u hem weggooien, maar om giftig afval in het milieu te vermijden, is het altijd beter om hem naar een recyclingcentrum te brengen.

10. Checklist: de belangrijkste dingen

- Welke pan is de juiste? Hoeveel en welke pannen heb je nodig in je keuken? Het hangt allemaal af van uw eetgewoonten (wat u hoofdzakelijk kookt en voor hoeveel personen).

- Er zijn pannen van verschillende materialen: gietijzer, gegoten aluminium, roestvrij staal, email of koper. Zij verschillen in hun warmtegeleidingsvermogen en gevoeligheid.

- Metalen pannen zijn meestal geschikt voor de oven. Let echter op de handgrepen: in geen geval mag plastic of hout in de oven worden gebruikt.

- Een gecoate pan heeft het voordeel dat het voedsel niet blijft kleven en aanbrandt. Aan de andere kant moet je wat voorzichtiger zijn met de verzorging.

- Pannen met een magnetische bodem zijn geschikt voor inductie. Let ook op de instructies van de fabrikant.

- Met een klassieke braadpan en een braadslede (iets hogere rand) bent u al heel goed uitgerust.

- Kookliefhebbers kunnen ook overwegen een wokpan en een grillpan aan te schaffen.

- Als specialist bent u voorbereid op elk gerecht met een vis-, biefstuk- of crêpepan.